Zorgverzekering wordt duurder in 2015

Met Prinsjesdag zal worden aangekondigd dat de premie voor de zorgverzekering volgend jaar sterk gaat stijgen. Naar verwachting bedraagt de verhoging bijna tien euro per maand. Ook het eigen risico zal nog verder verhoogd worden.

Ieder jaar is het weer afwachten wat de premie voor de zorgverzekering gaat doen. De zorgverzekering was gerekend over het jaar 2014 goedkoper in vergelijking met 2013, maar helaas is het maar een tijdelijke verlaging van de premie geweest. De zorgpremie voor 2015 zal ongeveer op €1.215 uit komen. Dat is een stijging van gemiddeld €114 in vergelijking met de premie van 2014. Het eigen risico wordt met €15 verhoogd naar €375.

Oorzaak van de premieverhoging

Eind 2013 werd al voorspeld dat de zorgpremie weer zou gaan stijgen per 2015. De verhoging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het feit dat zorgtaken worden overgedragen naar gemeenten. Daarnaast is ook gebleken dat werkgevers teveel hebben betaald voor de zorg. Hiervoor zullen ze gecompenseerd worden. De verhoging per 2015 kun je compenseren door je zorgverzekering te vergelijken. Waarschijnlijk kun je eenvoudig tien euro per maand besparen door over te stappen.

Hoe kun je besparen op de zorgverzekering?

Je kunt besparen op je uitgaven door de dekking te beperken. Aanvullende dekkingen beëindigen en een extra eigen risico nemen kan je tientallen euro’s per maand besparen. Toch doe je er verstandig aan om niet te bezuinigen op de kwaliteit van de zorg. Ook als je nooit naar de dokter gaat, moet je er rekening mee houden dat er hoge medische kosten kunnen ontstaan. Je kunt beter proberen op de kosten te beperken zonder aan kwaliteit in te hoeven leveren. Dit doe je door over te stappen naar een andere verzekeraar.

Wanneer kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Alleen al in de basisverzekering kunnen er verschillen zitten in de premie van meer dan €100 per jaar. Als je bij een vergelijking ook de aanvullende verzekering mee neemt, kan de besparing eenvoudig oplopen tot €200 per jaar. Eén keer per jaar kun je overstappen naar een andere verzekeraar, namelijk per 1 januari. Jaarlijks stapt ongeveer 6 tot 7 procent van de zorgverzekerden over naar een andere verzekeraar.

Hebben verzekeraars een acceptatieplicht?

Voor de basisverzekering wordt je bij alle zorgverzekeraars geaccepteerd. Voor de aanvullende verzekering bestaat deze verplichting niet. Verzekeraars kunnen voorwaarden stellen bij het afsluiten van een aanvulling op de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor de tandartsverzekering worden er vaak toetredingseisen gesteld. Dit hoeft geen reden te zijn om niet over te stappen. De nieuwe verzekeraar zal je hier wel op wijzen bij het afsluiten van de nieuwe verzekering.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.