Woningmarkt herstelt

Woningmarkt vertoont onmiskenbare tekenen van herstel

De Nederlandse woningmarkt trekt weer aan. Althans, dit blijkt uit allerlei signalen. Uit de Eigen Huis Marktindicator blijkt dat het vertrouwen in de woningmarkt al voor de zestiende maand op rij stijgt. Dat betekent dat het consumentenvertrouwen op dit gebied steeds dichterbij de neutraalwaarde van 100 komt. Op dit moment staat de Marktindicator op 88, hetzelfde niveau als in augustus 2007.

Lage hypotheekrente

Eén van de belangrijkste aanjagers van het herstel op de woningmarkt lijkt de historisch lage hypotheekrente te zijn. Die schommelen rond de 3% en zijn daarmee praktisch gehalveerd ten opzichte van vijf jaar geleden. Daarnaast hebben de stijgende huurprijzen ook invloed; die zorgen ervoor dat het steeds aantrekkelijker wordt om een woning te kopen, in plaats van er één te huren.

Plaatselijk herstel

Dat de woningmarkt aantrekt, is nog niet in heel Nederland te zien. Met name in de Randstad en rond grote steden worden woningen sneller verkocht. In buitengebieden komt de verkoop vaak nog traag op gang. Toch zijn consumenten over het algemeen positief over de ontwikkeling van de huizenprijzen: bijna de helft van de bevolking (42%) denkt dat de prijzen gelijk zullen blijven. Ruim een derde (37%) verwacht een stijging. Slechts één op de tien denkt dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen. Ook meent ruim de helft van de ondervraagden dat het goed is om nu een huis te kopen.

In gebieden waar het herstel nog niet zo snel op gang komt, worden steeds vaker acties georganiseerd door makelaars. Zo biedt de NVM Beursvereniging Zuidoost-Drenthe ruim 160 woningen tegen vaste lage koopprijzen aan en worden er regelmatig bouw- en woonbeurzen in verschillende gemeenten georganiseerd. Op die manier wordt het voor kopers nog makkelijker om relatief veel huis te kopen tegen een lage prijs.

Andere lage kosten

Naast de lage hypotheekrente zijn er ook andere factoren die meespelen in het herstel van de woningmarkt. Zo werd in 2012 de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van 6 naar 2%. Die maatregel is inmiddels permanent geworden. Dit geeft kopers meer financiële ruimte en zorgt er ook steeds vaker voor dat verkopers de kans grijpen om hun woning ‘inclusief kosten koper’ aan te bieden. Ook andere kosten die te maken hebben met de aankoop van een woning worden steeds lager, denk bijvoorbeeld aan notariskosten. Steeds meer notarissen, waaronder De Woonnotaris, kunnen dankzij slimme kostenbesparingen lagere tarieven aanbieden. Ook dit voordeel kan al snel oplopen tot honderden euro’s.

Hoewel de crisis op de huizenmarkt zeker nog niet voorbij is, lijkt alles erop te wijzen dat het hoogtepunt inmiddels wél achter ons ligt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version