“Thuis uiteten” nieuwe consumententrend

Een dinertje met vrienden of familie, wie vindt dat nu niet gezellig? Vooral in de herfst- en wintermaanden dineren we vaker, langer en uitgebreider met elkaar. Een trend van de laatste jaren is dat mensen dat minder vaak buiten de deur doen. Of we dan thuis zomaar even wat eten of laten bezorgen? Nee, we gaan steeds vaker als het ware “thuis uiteten”.

Thuis uiteten

Technische gezien is het natuurlijk onmogelijk, maar met “thuis uiteten” bedoelen we dat consumenten thuis uitgebreider, duurder en langer thuis eten. Dat doen ze in de sfeer van een heus restaurant. Gemiddeld wordt duurder gegeten en ook aan sfeer, presentatie en aankleding wordt veel tijd en geld besteed. Volgens trendwatcher Bart Kerker is de trend een gevolg van de crisis van de afgelopen jaren: “Naast het feit dat de gemiddelde consument minder te besteden had aan luxe aangelegenheden zoals uiteten, is er een trend ontstaan die “foodie” heet.” Volgens Bart houdt die trend in dat mensen meer aandacht, geld en tijd aan hun eten besteden. “Er wordt intenser genoten van het eten.”

Voor restaurants is de thuis-eet-trend natuurlijk ongunstig. Als de trend doorzet staat hen hetzelfde te wachten als de “natte horeca” afgelopen jaren overkwam. Daar zagen we dat jongeren vaker thuis gingen indrinken voordat ze gingen stappen. Dat zorgde voor een flinke omzetkrimping de afgelopen jaren. Volgens Bart is het thuis uiteten geen kortstondige hype. “Ik denk echter wel dat mensen gewoon weer vaker uiteten gaan in een restaurant zodra de economie aantrekt. Daar heb je immers geen afwas en het is toch meer een avondje uit dan thuis dineren.”

Chique en hoogwaardig eten

De omzet van restaurants gaat door de thuis-eet-trend achteruit en komt ten goede van de supermarkten. Ook eetspeciaalzaken, zoals Toko’s en kruideniers varen er wel bij. Retailers en merken met additionele producten profiteren ook van de consumententrend. Zo zien webshops in bijvoorbeeld mooi porselein of de wat luxueuzere tafellakens hun omzet uit het consumentensegment stijgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.