Start vroeg met onderhoud tuin

Geen leuk verhaal voor consumenten met een tuin, maar we willen u toch tijdig informeren en enthousiasmeren. Wanneer dient u te starten met het onderhoud van uw tuin? In de winter moeten veel mensen er nog niet aan denken; het onderhouden van de tuin. Maar, als je in de zomer een mooie, strakke, gezonde tuin wilt, dan is het verstandig om alvast in het vroege voorjaar/winter aan de slag te gaan met de tuin. Immers, onderhoud mag zich niet beperken tot alleen de lente- en zomermaanden, lijkt ook de consument van tegenwoordig steeds vaker te beseffen. Lekker buiten leven in de zomer? Dat betekent zwoegen in de winter.

De tuinonderhoudskalender van tuinieren.nl komt handig en makkelijk over, en helpt je bij het tijdig inplannen van je tuinwerkzaamheden. Per maand staat eenvoudig beschreven wat er zou moeten gebeuren.

Tuinieren steeds vaker door het jaar heen

Even “snel scoren” voordat de zomer zich voordoet? Onmogelijk als het de tuin betreft. Een strak groen gazon of een gezonde, volle plantenbak heb je alleen als je vroeg in het jaar al aandacht besteedt aan je tuin. Steeds meer mensen lijken zich dat te beseffen en dat zorgt steeds vroeger in het jaar voor drukte in de tuincentra. “Het lijkt steeds vaker dat mensen na de feestdagen direct naar de zomer toe willen. Naast afvallen en stoppen met roken is ‘meer tuinieren’ dan ook een goed voornemen wat we vaker zien dan voorheen,” aldus een woordvoerder van een tuincentrum in Veghel.

Beplanting en gazon

Vooral het gazon en de beplanting in de tuin kunnen al vroeg in het jaar wel wat aandacht gebruiken. Zo is het verstandig om al in januari of februari je gras bij te zaaien of zelfs helemaal nieuw te leggen uit graszoden, en ook alvast de juiste bomen en planten te planten in maart of april. Welke planten je op welk moment kan planten? Laat je daarvoor goed adviseren bij een tuincentrum of raadpleeg informatie online. Voor gras geldt: zaaien kan vanaf mei ongeveer, en het leggen van graszoden kan het hele jaar door. Het gebruik van graszoden wordt mede daarom aangeraden. Bovendien is het ook een groot voordeel dat graszoden direct na het leggen mooi ogen en voordat ze gelegd worden al stevig gekweekt en ontwikkeld zijn. Wel moet vermeld worden: de voordelen hebben wel een prijs. Gras zaaien blijft nog altijd heel veel goedkoper. Zeker bij grotere gazons is het wel een afweging die gemaakt moet worden tussen prijs en gemak.

Ga je zelf graszoden leggen? Bekijk bijvoorbeeld de tips en het stappenplan voor het leggen van graszoden van Intratuin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.