Is slimme energiemeter aan te raden?

Ze zijn steeds meer in opkomst de laatste jaren; de slimme energiemeters van de energiemaatschappijen. Consumenten worden veelvuldig benaderd om zo’n slimme meter thuis te plaatsen. Maar is dit wel slim? En hoe zit het met je privacy?

Een slimme energiemeter is een digitale kastje dat je analoge gas- en elektriciteitsmeter vervangt. Daardoor heeft de gebruiker geen omkijken meer naar de meterstanden: de opname van meterstanden gaat geheel automatisch. Bovendien helpt de slimme meter bij het besparen op energie.

Nieuwe trend: de energiemeter

Elk jaar krijg je post of een e-mail van jouw energieleverancier. Het is weer tijd om de meterstanden door te geven. Op deze manier wordt bepaald of jouw voorschot nog hoog genoeg is en wat je jaarafrekening wordt. Met een slimme meter is het handmatig doorgeven van de meterstanden niet meer nodig. Voordeel van een digitale meter is dat deze op afstand kan worden uitgelezen door je energieleverancier. Zo heb je hier geen omkijken meer naar.

Gemakkelijk energie besparen

En de energiemeter heeft nog een belangrijker voordeel; namelijk direct inzage in je energieverbruik. En dat helpt om op energie te besparen. Zo wordt energie besparen een stuk makkelijker gemaakt voor iedereen. De kleinste aanpassing kan al grote gevolgen hebben voor de hoogte van je energierekening. ’s Avonds de gordijnen sluiten. Het gas terugdraaien op het moment dat het water in de pan kookt. De verwarming een graadje lager. Minder lang douchen. Energie vergelijken kan hier ook bij helpen. Want ook al komt uit ieder stopcontact dezelfde stroom, de prijzen van energieleveranciers kunnen zeer uiteenlopen.

Met de slimme meter kun je nog beter omgaan met je energieverbruik. Iedere twee maanden ontvang je namelijk een overzicht van jouw energieverbruik. Dit overzicht bekijk je online of via een app op je smartphone. Zo heb je altijd inzicht in jouw verbruik en kun je precies bijhouden of je nog meer kunt besparen.

Privacy

Een mogelijk nadeel van een slimme meter is dat het energieverbruik nog meer nauwkeurig alles van je weet. Maar eigenlijk valt dit in de praktijk wel mee; ook nu kunnen energiebedrijven op basis van de jaarlijkse meterstanden al herleiden wat voor energieverbruik uw huishouden heeft. Al met al lijken de nadelen overkomelijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version