Provisieverbod in 2013 van kracht

Per 1 januari 2013 gaat het provisieverbod van kracht. Voor diverse financiele producten geldt dat een bemiddelende of adviserende partij, de zogenaamde tussenpersoon, geen vergoeding meer mag ontvangen van de aanbieder van het product. Hiermee wordt een rolontvlechting beoogd tussen de aanbieder (de verzekeraar), de tussenpersoon en de consument. Er is een cultuurverandering nodig van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

De tussenpersonen, zijnde makelaars, assurantieadviseurs en andere adviseurs, beginnen zich nu zorgen te maken. De consument lijkt er niet op voorbereid dat hij direct de rekening van die tussenpersoon moet gaan betalen. Wie weet zijn consumenten wel niet bereid om de tussenpersonen te vergoeden. En vindt er dan nog wel goede voorlichting plaats aan de consument, of gaan er gaten vallen? Volgens ons zal dit wel meevallen. De aanbieder van het product is vanuit haar zorgplicht toch verplicht om de consument goed te informeren. Het enige gevaar dat dreigt, is dat de tussenpersoon er tussen uit bezuinigd wordt. De vraag is of dit in alle gevallen zo erg is. In elk geval zal de markt van financiele producten er een stuk transparanter op worden.

Dit gaat nog een interessante discussie worden in de aanloop naar de invoering van het provisieverbod.

Relevant:

2 thoughts on “Provisieverbod in 2013 van kracht”

 1. Ik krijg vandaag 14 maart voor het eerst een brief van mijn tussenpersoon over de verandering, ik was hier helemaal niet van op de hoogte en ik volg de politiek en het nieuws toch echt wel op de voet.

  mijn tussenpersoon vraagt of ik een keuze wil maken tussen 3 mogelijkheden van betaling voor de kosten.

  1. u betaalt per uur €65,-(medewerker) of €100,- (adviseur)
  2. u betaalt een vast bedrag per verrichting deze is €495,- voor bv het regelen van een risicoverzekering of een bancaire lijfrente(expiratie levensverzekering)
  3. u neemt een abonnement. u betaalt da €5,- per maand en daarvoor kunt u vragen stellen, verwerken wij mutaties, adviseren wij bij expiraties en wat al meer.

  ze gaan er dan van uit dat je 1x in de 8 jaar advies nodig hebt dit staat nog los van vragen en dergelijke

  ik vindt het op zich niet erg om mijn tussen persoon zelf te betalen maar ik lees nu dus niks in de brief dat er nu dan een correctie komt op mijn maandelijkse kosten. als zijn dus geen provisie mogen ontvangen van de verzekeraar dan kunnen ze dit dus ook niet bij mij inrekening brengen. zoals ik het nu dus lees komen de nieuwe kosten er voor mij dus nog extra erbij en ontvangt mijn tussenpersoon zo dus 2x provisie van mij want het vaste deel wat ik al betaal zullen ze niet doorsturen naar de verzekeraar.

  het lijkt mij dat de verzekeringen op deze manier goedkoper worden

  heeft iemand anders al ervaringen

 2. Mooi stappenplan van Reaal; het verzekeringspakket wordt in ons geval omdat we landelijk wonen met maar liefst zo’n 30,00 goedkoper! Maar wat schetst mijn verbazing, krijgen we een rekening van 30,00 van de assurantietussenpersoon “omdat ie er tussenuit gehaald is”. Dat is dan een aardig uurtarief van 12x 30,- = 360,- voor een tussenpersoon die je eens een keertje belt of alles goed is!!
  Het is wel helder geworden dat je als consument er niets mee opschiet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.