Minder eten weggooien duurzaam maar met risico

Een van de maatregelen om duurzamer te leven, is om minder weg te gooien. Als we minder weggooien, levert dit een factor 10 meer besparingsmogelijkheden dan het verminderen van het gebruik van plastic. Tenminste, dit zei een milieuexpert op BNR-radio deze week.

Minder weggooien is duurzaam

Wat zijn de mogelijkheden om minder weg te gooien? De winkels en restaurants zouden minder voorraden kunnen aanleggen, waarmee zij nu genoodzaakt zijn om elke dag veel weg te gooien. Daarnaast zouden consumenten gerichter kunnen winkelen, waardoor er minder in de prullenbak verdwijnt. In deze tijden van economische crisis gebeurt dit laatste eigenlijk al vanzelf. Op zich een goed teken. Maar er zitten ook nadelen en risico’s aan.

Maar meer bewaren brengt risico’s met zich mee

Steeds meer kiezen consumenten ervoor om etensrestjes langer in de koelkast te bewaren. Eten bewaren is een goede manier om duurzamer te leven en geld te besparen, maar er zijn risico’s aan verbonden. Zo kunnen er door opwarming en afkoeling extra snel bacterien in het eten ontstaan, die niet zomaar zijn te bemerken door te ruiken of te proeven.

Hoe kunt u eten het beste bewaren?

Britse onderzoekers adviseren om etensresten maximaal twee dagen in de koelkast kunnen bewaren. Vooraf moet u ervoor zorgen dat het eten langzaam en goed afkoelt. Als u het eten opnieuw opwarmt, let er dan op het eten goed door en door verhit is geweest.

Relevant:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.