Ik kies bewust misleidend

Wij storen ons al jaren aan het logo ‘Ik kies bewust’ in de supermarkt. Het suggereert namelijk een onafhankelijke en volledige vergelijking van producten. Terwijl dit niet altijd het geval is. Een medewerker van de Universiteit van Maastricht vindt het ‘Ik kies bewust’-logo misleidend.

Het blijkt dat producten al snel dit predicaat kunnen krijgen, zolang de producent het maar iets minder slecht doet dan de rest binnen de productgroep. Zo is bijvoorbeeld het product cola light al een gezonde keuze omdat er geen suiker in is verwerkt.
En nog sterker; er moet betaald worden voor het voeren van het logo. En dat geeft voor de reguliere winkelende consument een verwarrende indruk. Albert Heijn voert wel het logo, terwijl Coca Cola dit niet doet, omdat de laatste er niet voor betaald, maar beide producten zijn even (on)gezond.

Wij blijven het ‘Ik kies bewust’-logo vanwege de soepele relatieve criteria en het feit dat ervoor betaald moet worden, een sfeer van ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ uitstralen. Natuurlijk is het goed dat er tenminste een vergelijkingsmethodiek beschikbaar is, maar deze is zo onvolledig en onduidelijk, dat wij het eens zijn met de stelling van de onderzoeker dat het logo een verwarrend en misleidend effect heeft.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version