Huurhuis inruilen voor een koophuis

Woont u in een huurhuis? Door de sterk gedaalde huizenprijzen en de zeer lage hypotheekrentes kunt u waarschijnlijk nu een huis kopen en besparen op de maandelijkse woonlasten. De verwachting is dat de huizenprijzen vanaf 2015 licht gaan stijgen. In dat geval is het ook nog een verstandige investering.

In de periode vanaf 2008 tot en met 2013 zijn de huizenprijzen met meer dan 20 procent gezakt. Door deze sterke daling zijn huizen weer beter betaalbaar geworden. Starters krijgen nu weer een kans om een huis te kopen tegen redelijke prijzen. Door de historisch lage hypotheekrentes worden de woonlasten nog verder gedrukt.

Huis kopen in plaats van huren

Tot 2008 zijn de huizenprijzen zeer hard gestegen. Achteraf gezien is het logisch dat er een correctie is opgetreden. Het kopen van een huis heeft als voordeel dat u de woonlasten voor een langere periode vast kunt zetten. Daarnaast worden de maandelijkse betalingen gedeeltelijk gebruikt om de hypotheekschuld af te lossen. Na een periode van dertig jaar is de hypotheekschuld volledig afbetaald. Het kopen in plaats van huren heeft ook nadelen, maar de voordelen overtreffen op dit moment de nadelen.

Ga in gesprek met uw bank of hypotheekadviseur

Een hypotheek krijgen is vaak een probleem door de zeer strikte normen die banken stellen. Het inkomen moet voldoende zekerheden bieden om een lening te verstrekken. Door in gesprek te gaan met uw bank of uw hypotheekadviseur, kunnen jullie samen de mogelijkheden verkennen. Indien het op dit moment nog niet lukt om een hypotheek te krijgen, ga dan sparen voor een in het huis te investeren kapitaal. Indien u een deel van de aankoopsom uit eigen middelen kunt betalen, zijn er vaak toch mogelijkheden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.