Financieel rijbewijs

Minister de Jager wil de consument nog meer beschermen tegen het kopen van complexe financiele producten. Daarom wordt gedacht aan een zogenaamd financieel rijbewijs. Wanneer de consument een moeilijk product wil afnemen, moet deze eerst een toets van bekwaamheid doen.

De Jager stelt; „Hierdoor wordt de consument bewust gemaakt van zijn financiële inzicht en de vraag of hij in staat is een afgewogen keuze te maken voor een financieel product. Zo wordt een vorm van
bescherming geboden bij het afsluiten van een financieel product zonder advies.”

Op zich lijkt dit een aardige invulling te geven aan enerzijds de verplichting van aanbieders om zorgvuldig advies te verlenen, terwijl anderzijds veel consumenten daar helemaal niet op zitten te wachten. Er worden door experts allerlei kanttekeningen geplaatst bij de werkbaarheid van een toets. De verwachting is dat er een simpele toets bij de verkoop van het product wordt gestopt. Deze methodiek zal niet onfeilbaar zijn, is de vrees. Ons lijkt het een prima werkwijze, consumenten hebben tenslotte ook nog een eigen verantwoordelijkheid.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version