Eigen risico reisverzekering misleidend

Bij veel reisverzekeringen voor bagage geldt een eigen risico en dit kan misleidend zijn, dat stelt Reisverzekering.nl. Het eigen risico is vaak van toepassing per schadegebeurtenis. Wanneer er schade geleden wordt aan bagage moet dan eerst een bedrag aan eigen risico worden betaald. Hetgeen, veel mensen niet bewust van zijn en dan ook vaak pas tijdens of na de vakantie achter komen.

Stel, je bent op vakantie maar er wordt even niet opgelet en je dure zonnebril wordt weggegrist. Nu kan je hier een vergoeding voor krijgen, mits je hier een verzekering voor hebt. Wanneer deze zonnebril een waarde heeft van 150 euro, betaal je (bij iedere schade per object of bezit) eerst een bedrag van 100 euro eigen risico. Dit houdt in dat er eerst 100 euro betaalt moet worden en je dan nog maar 50 euro ontvangt voor je zonnebril. Alleen betaal je nu én je reisverzekering premie en ook nog eens het bedrag voor het eigen risico, namelijk 100 euro. Hier zijn veel mensen niet van op de hoogte en dit is een leuk geld bedrag wat aan andere zaken besteed kan worden.

Zelf in de hand

Het is mogelijk om bij sommige reisverzekeringen de grens van het eigen risico vast te stellen. Het is dan als volgt: hoe lager je het eigen risico wilt, hoe meer premie er betaald moet worden. Als het gaat om het eigen risico houdt dit wel in dat je een vergoeding uitgekeerd krijgt per schadegebeurtenis, zonder dat je eerst nog voor de eigen risico betaalt. Dit betekent wel dat er, verhoudingsgewijs, meer betaald wordt voor de reisverzekering premie.

Maximale hoogte vergoeding

Het eigen risico is zeker niet fout of een slechte keuze, maar het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent wat er allemaal bij komt kijken. Sophie van der Zee van Reisverzekering zei hierover het volgende: “Wanneer iemand een reisverzekering neemt om de duurste bagage te verzekeren is het niet gek dat hiervoor het eigen risico van pas is. Daarnaast moet er wel rekening moeten worden gehouden dat er vaak per apparatuur of bagage een maximale vergoeding geldt.” Uit een ander onderzoek bleek bijvoorbeeld maar een bepaalde vergoeding van 300 euro uitgekeerd te worden voor Smartphones. Dit is relatief weinig wanneer er een bedrag van 600 à 700 aanschafwaarde voor geldt. Wanneer je dan ook nog eens het eigen risico moet betalen, dan is dit heel erg misleidend.

Schadegebeurtenis

Het eigen risico geldt per schadegebeurtenis. Mocht het zo zijn dat je beroofd wordt van jouw smartphone, zonnebril en fotocamera, dan telt dit als één gebeurtenis maar ben je wel drie bezittingen kwijt en geldt het eigen risico maar één keer. Het is belangrijk dat je ook goed kijkt wat de maximale hoogte van de vergoeding is per apparatuur of per bagage. Gebeurt er vaker wat met je bagage of apparatuur bijvoorbeeld of er schade opgelopen wordt of dat je wat kwijt raakt, dan moet er ook per schadegebeurtenis betaald worden en niet éénmalig.

Sophie van der Zee raadt dan ook zeker aan dat de reizigers eerst de polisvoorwaarden goed bekijken om zo zeker te zijn van hun reisverzekering en op de hoogte te zijn van eventuele onvoorziene zaken. Sophie van der zee zei het volgende: “Het is van belang om op de hoogte te zijn en te weten wat je kan verwachten van jouw reisverzekering. Dit kan namelijk achteraf teleurstellingen voorkomen en kan er voor gekozen worden om een reisverzekering af te sluiten met de juiste keuzes, zoals een dekking of eigen risico die bij jou passen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version