Consumententips 2021

Zoekt u mogelijkheden om te besparen in 2021? Wilt u verstandig met uw geld omgaan in het komende jaar? Wij hebben van diverse websites de adviezen verzameld en geven u de 11 beste bespaartips voor 2021.

1. Bezint eer ge begint

Aller-allerbelangrijkste tip is om bij uitgaven die het normale overstijgen toch even een moment van bezinning in te lassen alvorens het geld uit te geven. Bij de aankoop van dure artikelen zoals een computer, TV of auto denken we ook goed na. Maar juist bij de tussencategorie van kleding, een tablet of een uitje denken we soms te weinig na. Terwijl dit een flinke kostenpost op jaarbasis oplevert. Zo zijn er vele mogelijkheden om leuk maar toch goedkoop op stap te gaan. Veel attractieparken en uitjes kunt u bezoeken met kortingen van de supermarkt of andere kortings- of spaaracties. Er zijn vaak allerlei gratis evenementen zoals openbare festivals. Wandelen of fietsen naar een mooie plek kost niets en u wordt er ook nog gezond van. Geniet vervolgens van een drankje op het terras, en u heeft een pracht uitje. Als u eropuit gaat, is natuurlijk nog handiger om zelf wat te drinken en eten op te nemen. Dit scheelt enorm veel geld. Lees meer tips over bewust uitgeven van het Nibud. Dat brengt ons op het volgende punt.

2. Grip op uw uitgaven

De volgende belangrijke tip is om een beetje inzicht proberen te hebben in wat u uitgeeft. Bijvoorbeeld door elke maand te kijken hoeveel u nog op uw bankrekening heeft staan. Stijgt het bedrag elke maand een beetje? Dan doet u het goed. U heeft ruimte om wat te sparen. Voor later, of voor de jaarlijkse vakantie. Blijft het bedrag ongeveer gelijk, dan geeft u tenminste niet meer uit dan wat er binnen komt. Daalt het bedrag, dan bent u aan het interen, en moet u ingrijpen. Kijk welke uitgaven u kunt vermijden, zoals uitjes en nieuwe kleding, en wacht een of twee maanden. Zo weet u zeker dat u niet ongemerkt arm wordt. Het Nibud heeft een stappenplan om grip te krijgen op uw uitgaven.

3. Kleine uitgaven kunnen flink optellen

Veel deskundigen wijzen erop dat het venijn ook in het detail zit; het zijn juist de beperkte, maar immer terugkerende uitgaven die klein lijken maar in de loop van het jaar aardig oplopen. De lunch op het werk wordt steeds duurder. Een rondje koffie of bier op de sportvereniging tikt aardig aan. Dit noemt men ook wel de zogenaamde latte factor.

4. Slim boodschappen doen

Eet eerst uw voorraadkast en uw vriezer leeg. Het kost u niets en u ruimt lekker op. Als u boodschappen gaat doen, zorg dan dat u tevoren gegeten heb. Dan koopt u minder dure hapjes voor de lekker trek. Maak een lijstje met boodschappen voor de hele week. En stick to the plan; beperk u tot een boodschappenlijst die u vooraf heeft bedacht. Onderzoek de aanbiedingen, maar blijf alert; voor u het weet heeft u iets gekocht dat u normaliter niet had gekocht. Verder is het altijd goed om onderin de schappen te kijken. Daar liggen de meest betaalbare en goedkope producten. Het huismerk komt zomaar eens uit dezelfde fabriek als het dure merkproduct. Lees meer tips voor slim boodschappen doen.

5. Verkoop uw ongebruikte spullen

Het klinkt zo voor de hand liggend en simpel, maar hoeveel kleding en spullen heeft u niet thuis liggen die werkelijk ongebruikt zijn, en ook nooit gebruikt zullen worden? De drempel is kennelijk hoog om te accepteren dat deze kleding en spullen nooit meer gebruikt worden. Het is verrassend eenvoudig en leuk om te zien wat uw kleding en spullen opleveren op Marktplaats. Met de app heeft u het artikel zo geplaatst (de app helpt om het in de juiste categorie te plaatsen) en u krijgt voor ongebruikte spullen zomaar een-derde van de nieuwwaarde.

6. Check of u in aanmerking komt voor toeslagen

Veel inkomens komen in aanmerking voor een van de vele toeslagen, meer dan veel Nederlanders denken. Al jaren geleden heeft Balkenende in een populistische bui een bak aan toeslagen bedacht en vrijgegeven aan het Nederlands publiek. Maar dit is niet voor iedereen even begrijpelijk. De Rijksoverheid maakt soms zelfs radiospotjes om iedereen erop te wijzen dat deze gelden beschikbaar zijn.
Bekende toeslagen zijn de huurtoeslag (inkomen maximaal € 22.000), de zorgtoeslag (inkomen maximaal € 30.000) en de kinderopvangtoeslag (inkomen maximaal € 90.000, erboven krijgt u steeds minder). De Belastingdienst heeft een proefberekening toeslagen beschikbaar waar u direct kunt zien of u ergens recht op heeft. Bij uw gemeente zijn er wellicht ook steunmaatregelen voor gezinnen met een kleine portemonnee. Vraag dit na bij uw gemeente.

7. Verlaag uw hypotheekschuld en betaal minder hypotheekrente

Nederlandse huizen zijn de afgelopen jaren flink in waarde gestegen, gemiddeld zo’n 20%. De hypotheekbank heeft eerder de hoogte van uw hypotheekrente vastgesteld op basis van verhouding van de hypotheekschuld tot de waarde van uw woning (Loan-to-Value). Bij een verhouding van hoger dan 100% betaalt u meer rente dan als deze 90% of 60% is. Houdt de bank nu wel rekening met de actuele waarde? De kans is aanwezig dat de verhouding is gedaald, en u in aanmerking komt voor een lagere rente. Check dit bij de bank. U dient wel een taxatie te laten verrichten, maar die heeft u zo terugverdiend.

8. Stop een deel van uw spaargeld in een groenfonds

Nog steeds zijn er spaarfondsen en beleggingen vrijgesteld van vermogensrendementsheffing, al zijn dat er steeds minder. U heeft een flinke vrijstelling als u spaart of belegt in een door de fiscus erkend groen beleggingsfonds of een groen spaarproduct. Bekijk welke mogelijkheden van groen sparen en beleggen er allemaal zijn.

9. Verlaag je energiekosten

Wissel ongeveer elk jaar van energieleverancier. Als je overstapt naar een nieuwe energiemaatschappij, dan krijg je doorgaans een welkomstkorting. Zo strijk je jaar in jaar uit deze korting op, die je als vaste klant niet krijgt. U kunt online eenvoudig alle energieleveranciers vergelijken.

10. Check je verzekeringen

Vergelijk elke een a twee jaar je verzekeringen via een vergelijkingssite. Verzekeraars passen hun prijzen continue aan. De kans is groot dat bij een andere verzekeraar u een lagere premie betaalt. Dit geldt voor uw autoverzekering of reisverzekering. Maar zeker ook voor uw zorgverzekering is het de moeite waard om uw zorgverzekering tegen het licht te houden. Een verdere besparing is om uw verzekeringspremie per jaar in plaats van per maand te betalen. U krijgt dan een paar procent korting, meer dan wat u op uw spaarrekening aan rente krijgt. Raadpleeg een vergelijkingssite zoals Verzekeringen vergelijken of Geld.nl en bespaar honderden euro’s per jaar op je vaste financiële lasten.

11. Vergelijk je kosten van internet, TV en bellen

Vrijwel alle Nederlandse huishoudens hebben een abonnement voor het internet en de TV. Ook heeft vrijwel iedereen een telefoonabonnement. Bent u nog steeds voordelig uit, of zijn er inmiddels betere aanbiedingen? Ook hier geldt het advies om uw huidige internet abonnement of mobiele telefoonabonnement eens tegen het licht te houden. Overstappen kost veel minder moeite dan u denkt, en u bespaart er zo tientjes per maand mee.

Nog veel meer bespaartips

Meer weten over besparen? Kijk bij de bespaartips voor 2019 van de Volkskrant of de praktische bespaartips van het Nibud.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.