Consumenten dragen ongemerkt internetprofiel bij zich

Zoekt u op internet een goedkope vakantie of een autoverzekering? Het blijkt uit onderzoek dat heel veel bedrijven uw zogenaamde internetprofiel onderzoeken en de getoonde informatie daarop aanpassen. Zo kan het zijn dat u een duurdere reis krijgt aangeboden dan uw buurman, of dat u zelfs geen verzekering kan afsluiten, en uw buurman wel.

Hoe komt dit? Als u aan het internetten bent, dan laat u sporen achter op internet. En nog belangrijker, het internet laat sporen achter op uw computer, namelijk cookies. En deze cookies vormen uw internetprofiel; een verzameling van gegevens die een indruk geven van uw gedrag op het internet. Websites kunnen bij uw bezoek dit internetprofiel bekijken en aan de hand daarvan de aan u getoonde informatie specifieker maken. Bedrijven en adverteerders vinden dit een groot voordeel; zo krijgt u precies de reclames te zien die voor u relevant zijn. Maar dit heeft ook een keerzijde; het is de vraag of nog sprake is van een gelijke behandeling en of er geen sprake is van een vorm van discriminatie.

De werkwijze van bedrijven ten aanzien van uw internetprofiel is op dit moment volstrekt onduidelijk en niet transparant. Er kan sprake zijn van prijsdiscriminatie of ongelijke behandeling! Voor elke internetter zou duidelijk moet worden waarom hij bepaalde informatie krijgt voorgeschoteld of waarom hij een bepaalde aanbieding krijgt.

1 thought on “Consumenten dragen ongemerkt internetprofiel bij zich”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.