Consument kiest vaker middenklasse smartphone: schuld van de producenten?

Vrijwel iedereen die vóór 1990 is geboren, heeft het nog vers in zijn of haar geheugen: de tijd waarin de mobiele telefoon opkwam. En uiteraard de tijd waar de mobiele telefoon zich ontwikkelde tot multifunctionele “pocket pc”. Het boeit menigeen, de ontwikkeling van de smartphone technologieën. Maar gaan de ontwikkelingen niet iets te snel?

Nooit langer dan een jaar “de nieuwste”

Voor degenen die altijd een high end toestel op zak willen hebben zit er niets anders op dan jaarlijks een paar honderd euro te investeren in een nieuwe telefoon. Of je nu een Samsung, Nokia, LG, Sony of iPhone hebt: je bent nooit een jaar lang “af” van de ontwikkelingen voor alweer het volgende model. Zo zijn in 2013 zowel de iPhone 5 als de iPhone 5s & 5c uitgekomen, en wordt in 2014 alweer de iPhone 6 (naar verluidt) uitgebracht. Ook als eigenaar van een Galaxy S4 van Samsung zit je over een week niet meer safe: bij grote providers als T-mobile wordt alweer over de Samsung Galaxys S5 gesproken op de website, en hoogstwaarschijnlijk wordt deze komende maandag (24 februari) al aangekondigd.

Dure grap die onnodig is

Al met al is het jaarlijks aanschaffen van een nieuw toestel een dure grap. We zien dan ook een trend waarin steeds meer consumenten kiezen voor een middenklasser binnen het smartphone-aanbod. Wellicht is dit mede te danken aan de smartphoneproducenten zelf. De levensduur van een gemiddelde smartphone neemt toe, en de toevoeging van nieuwe toestellen aan de aanbodzijde versnelt. Hiermee lopen vraag- en aanbod uiteen, en dat zal op termijn ongunstig zijn voor de fabrikanten.

De stelling is simpel: het aantal gebruikers van high end toestellen neemt af, en het aantal middenklassergebruikers neemt toe. Daarentegen neemt het lanceren van nieuwe, high end toestellen alsmaar toe. Gaat dit zorgen voor “kopje onder” voor verschillende smartphonemerken?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.