Bezwaar op verkeersboete

Heeft u een verkeersboete gehad, en bent u het hier niet mee eens? U kunt overwegen om bezwaar te maken. Hieronder een aantal overwegingen en tips.

Terechte verkeersboete?

Elk jaar worden alleen in Nederland al zo’n 10 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. In veel gevallen gaat dat goed, maar er worden ook regelmatig fouten gemaakt. Dan krijgt iemand een onterechte verkeersboete, die nooit uitgeschreven had mogen worden. Wie alert is op de boetes die door de brievenbus vallen, kan geld besparen door deze boetes aan te vechten. Maar hoe gaat dit precies in z’n werk en wat heeft u er voor nodig? Hier leest u er meer over.

Controleer de datum

Krijgt u een verkeersboete? Controleer dan altijd eerst de datum waarop deze is uitgeschreven. Het komt voor dat dit een dag was waarop u helemaal geen auto heeft gereden of misschien zelfs niet in het bezit was van een auto. Dan is er een fout gemaakt in de herkenning van het kenteken of is er iets anders aan de hand. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk bewijsmateriaal heeft om aan te tonen dat u op dat bewuste moment niet op de aangegeven plek was.

Bekijk de regels

Hoewel iedereen ze bij het halen van het rijbewijs moet kennen, zakken de theorieregels soms toch wat weg. Daarom is het verstandig om altijd de regels te controleren voor u bezwaar indient. Weet u zeker dat u niet fout was? Is het mogelijk om terug te gaan naar de bewuste plek en te controleren of de situatie wel echt zo was als deze geschetst is? Al die informatie kan helpen om uw zaak sterker te presenteren. Dit kost even tijd en moeite, maar als dat betekent dat u een boete niet hoeft te betalen, dan kan dit toch een aantrekkelijke optie zijn.

Zelf beroep aantekenen

Tot voor kort was het aanvechten van (onterechte) verkeersboetes nog behoorlijk lastig. Dan moest er een brief geschreven worden naar het OM, waarin precies uiteen werd gezet waarom de boete onterecht zou zijn. Tegenwoordig kan dat een stuk makkelijker: de bezwaarschriften kunnen nu namelijk ook digitaal worden ingediend. Zorg er altijd voor dat u zoveel mogelijk bewijsmateriaal meestuurt. Let er wel op dat dit bewijsmateriaal ook écht bewijs is; het OM gaat over het algemeen geen diepgaande discussies aan over boetes, dus u kunt de gepresenteerde kans het beste zo efficiënt mogelijk aanpassen.

Beroep aan laten tekenen

Het kan zijn dat u geen tijd of zin heeft om beroep aan te tekenen. Dan kunt u dit ook uit handen geven. Let in dat geval altijd goed op de voorwaarden. Bij Boetejuristen is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van no cure, no pay verkeersboetes aan te vechten. Zij bekijken uw zaak en schatten de kans van slagen in. Als die positief uitvalt, wordt de boete aangevochten. Wordt de boete kwijtgescholden, dan betaalt de overheid de kosten van Boetejuristen. Wordt de boete niet kwijtgescholden, dan krijgt u geen rekening voor de geleverde diensten.

Wees altijd volledig

Of u de boete nu zelf aanvecht of dit laat doen; zorg er altijd voor dat u zo volledig mogelijk bent. Voor dit soort zaken wordt meestal geen tweede kans gegeven, dus overtuig het OM direct bij uw eerste poging.

Meer weten?

Het is overigens niet perse nodig om een adviseur in te schakelen voor het indienen van een bezwaar. U maakt zelfstandig prima kans, als u zich er een beetje in verdiept. Lees meer informatie over hoe u bezwaar kunt maken tegen een verkeersboete, en welke stappen er aan de orde zijn. Bekijk goed waar u precies boete voor heeft gekregen, hoe het proces van bezwaar precies werkt, en welke valide argumenten u kunt aanvoeren. De ANWB laat ook een handig overzicht van de stappen van bezwaar zien. Als u er even de tijd voor neemt, kunt u een goede bezwaarbrief zelf schrijven. Bekijk hier een voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen een verkeersboete.




Relevant:

3 thoughts on “Bezwaar op verkeersboete”

  1. Boetejuristen zou ik niet aanbevelen, slechte communicatie en sluiten een zaak zonder argumenten … NIET DOEN !

  2. Robert van der Lei

    Boetecontrole is ook niet aan te raden. 11 december 2017 zaak voor het gerecht geweest en als je hun vraagt hoe het is afgelopen hoor je niets.

  3. Boetejuristen

    De wijze waarop boetejuristen communiceert is erg vaag zo niet klungelig (amateuristisch). Boetejuristen wekt de indruk iedereen onder alle omstandigheden te willen bijstaan (vanaf prijs…) maar dan stelt achteraf toch weer een criterium in zonder verder duidelijk te maken waarom de zaak geweigerd wordt. Dit noemt men ook wel schuivende panelen, interessant doen om niks (gebakken lucht). Mijn stelling is dat nagenoeg achter elke handelswijze een redelijk te verklaren oorzaak of gedachtengang zit.

    Gelukkig ben ik voldoende bekwaam om zelf ook een bezwaarschrift te schrijven.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.