Beurs door schuldencrisis en trage consument terug bij af

In de afgelopen weken zijn er wereldwijd honderden miljarden euro’s aan marktwaarde verdampt. Op zich merkt de gemiddelde consument er weinig van, maar we zijn met zijn allen een stuk armer dan we dachten.

De beurs gaat weer terug naar niveau’s van 2008. Het economisch herstel van 2009 en 2010 lijkt alleen gebaseerd op overheidsmaatregelen, terwijl de onderliggende kenmerken ongewijzigd zijn gebleven. Er wordt gesproken over het ‘nieuwe normaal’ van obligatiebelegger Bill Gross; er zullen in de toekomst wat dingen moeten veranderen, willen we op een normale manier door kunnen gaan met ons leven.

Het hele punt is dat de middelen om de economie weer te stimuleren een beetje uitgeput zijn geraakt. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, kan nog wel wat geld ter beschikking stellen, maar met de rente kunnen ze niets doen en politiek ligt het veel lastiger dan een jaar geleden. En in Europa moeten ze een noodfonds optuigen van bijna duizend miljard euro, terwijl ze ook nog moeten bezuinigen. Er blijft dus niet veel over. De economische markten zouden weer op eigen kracht moeten gaan draaien en dat ziet er niet echt bemoedigend uit.

Eigenlijk hebben we op de wereld teveel schulden. Het Westen leeft boven zijn stand, en dat moet ooit weer in balans komen. Nog even afwachten dus.

Relevant:

1 thought on “Beurs door schuldencrisis en trage consument terug bij af”

  1. Waarom Nederland mdenir groen?Andere landen zijn mdenir vol. Met 10 miljoen inwoners riep, terecht, de echte politicus (Drees sr)al dat Nederland vol was. Nu bijna 17 miljoen.Dag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.