Beroep kiezen

De economie krabbelt langzaam weer op, na meerdere moeilijke jaren. Na jaren krimp, kennen bepaalde sectoren en branches weer groei. En dat betekent dat ook de werkgelegenheid in die sectoren en branches weer aantrekt. Ondanks dat veel sectoren het nog moeilijk hebben. Dit maakt de keuzemogelijkheden voor werkzoekenden ruimer. En dat is mooi.

Overweeg je om een andere baan te zoeken? Hoe kom je erachter wat echt bij je past? Zit je wel in de goede branche? Zijn er meer mogelijkheden dan je nu voor ogen hebt? Dit geldt nog meer als je als jongere / scholier voor de keuze staat welke opleiding je wilt kiezen. Dan is natuurlijk vooral van belang wat je er uiteindelijk mee kan.

Welk beroep past bij mij?

Welk werk of beroep vind je leuk? Dit is niet eenvoudig om te bepalen. Er zijn gelukkig wel allerlei mogelijkheden om jezelf te informeren. Veel onderwijsinstellingen hebben informatiedagen, waarbij je meer komt te weten over wat een opleiding, beroep of branche inhoudt. Wat voor soort mensen werken er, wat houdt een beroep in qua cultuur of werkdruk, en ga zo maar door. Verder zijn er bureau’s waar je een volwaardige beroepskeuzetest kan ondergaan en die je helpen met het maken van de juiste keuze. Maar er zijn ook online eenvoudige hulpmiddelen. Zo kan je op diverse websites gratis een beroepentest of keuzetest doen. Deze tests geven op basis van je competenties en persoonlijke kenmerken en eigenschappen een algemene richting van de branches en soorten beroepen die goed bij je passen. Het is leuk en verrassend om zo’n test in te vullen. Het geeft inzicht in waar je voorkeuren liggen, en welke soort beroepen je interesse hebben. En dit geeft vaak een breder beeld dan je zelf voor ogen had gehouden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.