Beleggingskosten nog steeds onduidelijk

De AFM stelt dat banken en vermogensbeheerders nog steeds onvoldoende duidelijk zijn over de kosten die consumenten moeten betalen bij beleggingsproducten. Met name bij beleggingsfondsen is voor de gemiddelde consument te onduidelijk wat de precieze beleggingskosten zijn.

Beleggingskosten hoger dan gesuggereerd

Een beleggingsfonds is een veelgekozen product om vermogen op te bouwen, omdat een particuliere belegger hiermee in een klap gespreid kan beleggen en er zeker van is dat er actief wordt belegd. De beleggingskosten worden normaliter uitgedrukt in de zogenoemde total expense ratio (TER), die de kosten als percentage van het beheerde vermogen weergeeft. Maar nog steeds maken de banken naast deze TER-kosten ook nog andere indirecte kosten! Denk aan transactiekosten en de zogenaamde spreadkosten, een winst die banken maken door een kunstmatig verschil tussen de waarde en de aankoopprijs van een aandeel te rekenen.

Kosten beleggingsproducten transparanter

De AFM wil daarom dat banken in plaats van de TER gaan werken met de TCO, de total cost of ownership. Dit zou de transparantie in de markt van beleggingsproducten aanzienlijk bevorderen. Maar de AFM kan de banken hier niet toe dwingen, zij gaat in overleg met de private sector. Wij zijn benieuwd of dit gaat lukken! Wat denkt u? Geef hieronder uw reactie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version